Havaitse, tunnista, ilmoita ja torju!

Tietoja vieraslajeista Suomessa

Mikä on vieraslaji? Vieraslaji on ihmisen myötävaikutuksella uudelle alueelle levinnyt laji. Lue lisää vieraslajien määritelmistä

Ilmoita havainto
  • Valkohäntäpeurakannan lasku jatkuu. Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan Suomessa oli talvella 2023–2024 noin 117 000 valkohäntäpeuraa. Arvion 95 % todennäköisyysväli on 110 000–124 000 yksilöä.

    Lue lisää täältä: Valkohäntäpeuran uusi kanta-arvio


  • Sammaleläimiin kuuluva uusi vieraslaji Conopeum chesapeakensis tavattiin ensi kertaa Itämeressä ja koko Euroopassa Suomen rannikolta. Laji on kotoisin Pohjois-Amerikan Atlantin puoleisilta murtovesilahdilta, eikä sitä ole tavattu tähän asti vieraslajina muilta mantereilta. Murtovesiä asuttavan lajin leviäminen suolaisen valtameren yli on tapahtunut laivaliikenteen mukana. Sammaleläinlajin runkokunnat muodostavat jopa viisisenttisiä haarovia, tiheitä kasvustoja, jotka muistuttavat olemukseltaan huomattavasti kotoista ruskoleviin kuuluvaa rakkohaurua eli...


  • Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja ja näkemyksiä, miten EU:n vieraslajiluettelon uusimpia haitallisia vieraslajeja voidaan torjua parhaiten. Suunnitelmaehdotuksessa esitetään erilaisia torjuntatoimia ja niille toteuttajia. Vastausaika päättyy 14.3.2024.

    Tutustu hallintasuunnitelmaan ja ota siihen kantaa lausuntopalvelussa.

    Lisätietoa lausuntokierroksesta sekä linkit aikaisempiin hallintasuunnitelmiin löytyvät maa- ja metsätalousministeriön uutisesta.


  • Suomen Riistakeskuksen, Luken ja Turun Yliopiston laatima majavakantojen hoito ja hallinta -suunnitelman tavoitteena on vahvistaa euroopanmajavan kantoja ja pyrkiä hallitsemaan kanadanmajavan kantojen leviämistä. Toimenpide-ehdotukset koskevat muun muassa kanadanmajavan levinneisyyden hallintaa, euroopanmajavakannan hoitoa, tutkimusta ja kannanseurantaa, euroopanmajavan metsästysjärjestelyjä ja vies­tintää. Kanadanmajava on Suomessa vieraslaji, ja siksi suunnitelman pitkäaikaisena tavoitteena on korvata se euroopanmajavalla.

    Lue lisää Suomen Riistak...


  • VieKas-hankkeen kokemukset koottiin yhteen

    Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoima VieKas LIFE-vieraslajihanke (2018–2023) kokosi hankkeen aikana hyödyllisiksi todettuja toimenpide-ehdotuksia "vieraslajityökalupakiksi" tukemaan kuntien vieraslajityötä. Työkalupakin tarkoitus on auttaa kuntia ja kaupunkeja käynnistämään tai kehittämään vieraslajityötä alueellaan joko itsenäisesti tai yhteistyössä alueen asukkaiden, yhdistysten, yritysten tai naapurikuntien kanssa.

    Työkalupakin tärkeimpänä tavoitteena on ennaltaehkäistä vieraslajien leviämistä se...


Silmä tarkkana

Seuraavien Suomessa tavattujen vieraslajien havainnoista olisi erityisen tärkeää ilmoittaa.

Amerikanmajava
Amerikanmajava
Minkki
Minkki
Valkohäntäkauris
Valkohäntäkauris
Supikoira
Supikoira

Projektit


Kiinnostaako vieraslajityö? Tutustu kansalaistoimintaan ja tule mukaan!

VieKas LIFE

Haitallisten vieraslajien hallintaa Barentsin alueella

Barents IAS