EtelänjauhiainenVieraslaji

Bemisia tabaci

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja EU:n ulkopuolelta tuotavissa kasveissa.


Yleiskuvaus

Euroopan ulkopuoliset etelänjauhiaiset on luokiteltu karanteenituhoojiksi, joten etelänjauhiaista ei saa esiintyä EU:n ulkopuolelta tuotavissa kasveissa tai kasvituotteissa. Etelänjauhiaisia ei saa olla myöskään EU:n suoja-alueille vietävissä kasveissa. Muuten etelänjauhiainen ei ole säädelty kasvintuhooja EU:n alueella. Viljelmillä havaituista esiintymistä ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastoon. Suomi luopui etelänjauhiaisen suoja-alueesta vuonna 2018.

Etelänjauhiainen vioittaa monia kasvihuoneessa viljeltäviä koriste- ja vihanneskasveja imemällä ravintoa lehtien solukosta. Samalla se levittää kasviviruksia. Etelänjauhiainen leviää kasvien mukana, joten Suomeen tuotava kasvihuonekasvien taimiaineisto, leikkokukat ja ruukkukasvit voivat levittää etelänjauhiaista.


Tunnistaminen

Etelänjauhiainen muistuttaa ansa­rijauhiaista, mutta on rakenteeltaan hennompi ja väriltään kellertävä. Jauhiaisten ominaisuudet vaihtelevat mm. isäntäkasvin ja olosuhteiden mukaan, joten lajin määritys vaatii aina laboratoriotutkimuksen.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Etelänjauhiainen on yleinen maapallon lämpimillä alueilla. EU:n alueella pysyviä esiintymiä on Välimeren maissa. Keski-Euroopassa sitä esiintyy kasvihuoneissa.


Haitat

Jos jauhiaisia on runsaasti, niiden imentä aiheuttaa lehtien kellastumista ja heikentää kasvua. Jauhiaisaikuiset ja -toukat erittävät mesikastetta, joka edistää härmä- ja nokisienten kasvua lehtien pinnoilla. Sienet heikentävät kasvien yhteyttämiskykyä ja alentavat kukkien myyntiarvoa sekä lisäävät hedelmien ja vihannesten lajittelutyötä.

Näitä vioituksia pahempi on kuitenkin virusten levittäminen. Tiedettävästi etelänjauhiainen pystyy levittämään 60 eri virusta, joista pahimpia ovat tomaatin keltakäppyrävirus (TYLCV) ja kurkun keltatäplävirus (CYSDV).


Torjuntakeinot

Viljelmälle tuodut kasvierät on syytä tarkastaa ennen kasvihuoneisiin siirtämistä. Kelta-ansoja kannattaa käyttää sekä havainnointiapuna että aikuisten torjuntakeinona.


Kuvaustekstin laatijat

Ruokavirasto - linkit päivitetty 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: etelänjauhiainen
Tieteellinen nimi: Bemisia tabaci
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

  • Karanteenituhooja
Havaintokartta