IlmapalloköynnösVieraslaji

Cardiospermum grandiflorum

Vieraslajiluokittelusta

EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo)

Ilmapalloköynnös on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.


Yleiskuvaus

Ilmapalloköynnös on monivuotinen, puuvartinen köynnös, joka voi kasvaa 8-10 m pitkäksi. Köynnös kasvaa usein muun kasvillisuuden päällä tukahduttaen sitä. Ilmapalloköynnös on levinnyt puutarhakäytöstä. Ilmapallomaiset hedelmät kelluvat pitkiä aikoja veden pinnalla, eikä merivesikään heikennä siementen itämistä. Hedelmät voivat kevyinä levitä myös tuulen välityksellä. Siementen lisäksi ilmapalloköynnös voi lisääntyä myös juurivesojen avulla.


Tunnistaminen

Heleänvihreät lehdet sijaitsevat varressa vastakkaisesti. Varsia peittävät yleensä punavihreät jäykät karvat. Lehdykät ovat vahvasti sahalaitaisia ja joskus varsinkin alapinnalta karvaisia. Kerrannaisissa lehdissä lehdykät (2-8 cm pitkiä ja 1-5 cm leveitä) ovat järjestyneet kolmeen kolmen lehdykän ryhmään, joista päätölehdykkä on isoin. Valkoiset tai keltaiset tuoksuvat kukat (7-11 mm) ovat pieninä ryhminä (3,5 cm). Lehtihangoissa ja kukintojen kärkien lähellä on kärhiä. Ilmapallomaiset hedelmät ovat paperinohuita, 4,5 – 6,5 cm kokoisia, väriltään vihertäviä tai rusehtavia. Hedelmä jakaantuu kolmeen osastoon ja kunkin sisällä on yksi kova siemen (halkaisija 6-7 mm).


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Ilmapalloköynnös kasvaa luontaisena Etelä-Meksikosta Brasiliaan ja Karibialle ulottuvalla vyöhykkeellä. Lajin katsotaan levinneen luontaisesti Etelä-Amerikan alueelle, kun taas Pohjois-Amerikassa se on vieraslaji. Joidenkin käsitysten mukaan laji on luontainen osassa trooppista Afrikkaa (Uganda), kun taas osissa Afrikkaa se on tuotu vieraslaji. Ilmapalloköynnöstä on viety suosittuna puutarhakasvina eri puolille maailmaa. Laji on invasiivinen Australian subtrooppisilla alueilla, Etelä-Afrikassa ja osissa Oseaniaa. Euroopassa laji on osoittanut leviämistaipumusta Maltalla, ja se kasvaa myös Ranskassa ja Italiassa. Se voi vakiintua myös Espanjassa ja Portugalissa, sekä ilmastonmuutoksen myötä myös Belgiassa, Hollannissa, Tanskassa ja Iso-Britanniassa. Laji viihtyy monenlaisissa ympäristöissä, kuten metsässä, joutomailla, kosteikoissa, tienvierillä ja urbaanissa ympäristössä. Ilmapalloköynnöksen menestymistä rajoittavat lämpötila ja kosteus, eikä se menesty lauhkealla vyöhykkeellä. Lajia ei kasva lähimaissamme, eikä menestyminen Suomen ilmastossa ole todennäköistä.


Haitat

Ilmapalloköynnös peittää muuta kasvillisuutta tiheän kasvustonsa alle estäen valonsaannin, jolloin yhteytys ja kasvien kasvu heikkenee ja kasvillisuus kuolee. Luontaisen kasvillisuuden muutos vähentää myös muun eliöstön monimuotoisuutta ja muuttaa ekosysteemin toimintaa. Tiheä kasvusto voi estää eläinten liikkumista.


Torjuntakeinot

Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi ettei laji leviä myöskään maa-aineksen mukana. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.


Mitä minä voin tehdä?

Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.

Älä osta tai kasvata tätä haitallista vieraslajia. Ilmapalloköynnöksen tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Ilmapalloköynnöstä ei saa luovuttaa eteenpäin. 

Ammattimaisella toimijalla on velvollisuus estää ilmapalloköynnöksen sekä sen siementen ja muiden lisääntymiskykyisten kasvinosien leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle esimerkiksi mullan, maa-aineksen ja muiden kasvien mukana.


Kuvaustekstin laatijat

MMM 2019; Eeva-Maria Tuhkanen (Luke) 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: ilmapalloköynnös
Tieteellinen nimi: Cardiospermum grandiflorum
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji (EU:n vieraslajiluettelo) (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203)
Havaintokartta