LesehäröVieraslaji

Cryptolestes ferrugineus

Yleiskuvaus

Lesehärö on Suomessa varastoidun viljan pahimpia tuholaisia.

Aikuinen kuoriainen on 2 mm pitkä, ruosteenruskea kuoriainen. Pään ja etuselän reunat ovat sileät toisin kuin riisihäröllä. Toukka on täysikasvuisena 3 mm pitkä, vaalea ja elää ravinnon seassa.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Lesehärö on levinnyt varastoidun viljan tuholaisena ympäri maailman. Sitä kulkeutuu maahamme tuontiviljan mukana. Pakkasta lesehärö kestää hyvin ainakin Etelä-Suomen olosuhteissa.


Haitat

Lesehärön lisääntyminen alkaa vasta 23 C asteen lämpötilassa, ja parhaissa olosuhteissa, noin 33 C asteen lämpötilassa, lisääntyy 60-kertaisesti kuukauden aikana. Tämä on varastoissa esiintyvien kovakuoriaisten ennätys.

Lisääntymisen tuloksena viljan lämpötila nousee. Lämmennyt vilja pilaantuu nopeasti, sillä myös muut tuhoajat, kuten jauhopunkit sekä homeet ja bakteerit alkavat lisääntyä. Lesehäröä tavataan myös myllyissä ja leipätehtaissa, joiden lämpöä kehittäviin koneisiin saattaa muodostua kantoja. Häröt leviävät myyntiketjuissa tuotepakkausten mukana. Koska varastoissa ja asunnoissa yleensä vallitsee näiden hyönteisten lisääntymiselle liian alhainen lämpötila, kantoja muodostuu harvoin.


Torjuntakeinot

Tuontivilja tarkastetaan perusteellisesti ennen sen hyväksymistä. Siilojen tasovarastojen lämpötilan kehitystä seurataan jatkuvasti. Tyhjät siilot ja tasovarastot siivotaan huolellisesti ennen käyttöönottoa puhdistamalla ja imuroimalla sekä desinfioimalla. Lievästi saastunut vilja voidaan puhdistaa mekaanisesti ja siirtää kylmällä säällä toiseen siiloon tai muuhun varastoon.


Lisätiedot

Lasse Jansson, Bengt Lindqvist, Irmeli Markkula. Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry. ISBN:952-5272-61-3

Anon. 2005. Rohmut ja riesat -tuhohyönteisten tunnistusopas. Suomen museoliiton julkaisuja 55:1-138. ISBN 951-9426-32-9.


Kuvaustekstin laatijat

Irmeli Markkula (MTT), Bengt Lindqvist (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: lesehärö
Tieteellinen nimi: Cryptolestes ferrugineus
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

Havaintokartta