Vieraat huppukuoriaisetVieraslaji

Bostrichidae

Yleiskuvaus

Huppukuoriaisiin (Bostrichidae) kuuluvat kovakuoriaislajit ovat väriltään ruskeita, punaruskeita tai melkein mustia. Niiden pituus vaihtelee 2 – 55 mm. Ruumiinmuodoltaan ne ovat sylinterinmuotoisia, pää on alaspäin suunnattu ja huppumainen etuselkä voi peittää koko pään. Tuntosarvet ovat lyhyet. Toukka on valkoinen ja käyrä ja muistuttaa jumikuoriaisen toukkaa. Huppukuoriaisiin kuuluu sekä puuta että viljatuotteita vioittavia lajeja. Lisääntyminen on nopeaa lämpimissä olosuhteissa mutta loppuu kun lämpötila laskee alle + 21 asteen.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Huppukuoriaiset ovat peräisin tropiikista. Pohjoismaihin niitä tulee ajoittain tuontitavaroiden (esim. puutuotteet, viljaerät) mukana. Ne eivät kuitenkaan selviydy talven yli ulkona luonnossa.


Haitat

Puuta vioittavat huppukuoriaiset munivat vastakaadettuihin puihin. Toukka kaivaa käytäviä puun runkoon. Saastuneesta puusta tehdyissä esineissä elävät/kehittyvät toukat voivat tuhota ko. esineen sisältä täysin. Huppukuoriaisiin kuuluu myös viljaerissä esiintyviä lajeja. Esimerkiksi Suomessakin ajoittain tavattu kapusiinikuoriainen (Rhyzopertha dominica) on tropiikeissa paha varastotuholainen vehnässä, riisissä, maississa ym. viljoissa. Kuoriainen munii jyviin ja kehitys tapahtuu jyvän sisällä. Pesiytyminen varastoihin on meillä erittäin harvinaista.


Torjuntakeinot

Huppukuoriaisia voidaan torjua pakastamalla esineet, joissa niitä esiintyy. Saastuneet viljaerät säilytetään riittävän viileässä, jolloin lisääntyminen lakkaa ja kuoriaiset kuolevat.


Kuvaustekstin laatijat

Bengt Lindqvist (Luke) 2017

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: huppukuoriaiset
Tieteellinen nimi: Bostrichidae
Vakiintuneisuus: Tuntematon

Havaintokartta