LeipäkuoriainenVieraslaji

Stegobium paniceum

Yleiskuvaus

Leipäkuoriainen esiintyy tuholaisena leipomoissa ja maustevarastoissa. Aikuinen kuoriainen on 3 mm pitkä, ruosteenruskea ja tiheäkarvainen kuoriainen. Toukka on 3 mm pitkä, käyrä ja vaalea.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Leipäkuoriainen on levinnyt ympäri maailman. Suomeen sitä tulee pääasiassa mausteiden ja rohdosten mukana. Se pesiytyy pysyvästi sisätiloihin vain harvoin.


Haitat

Leipäkuoriainen esiintyy luonnossa mm. käävissä, mutta elää myös leivässä, kekseissä, makaronissa, mausteissa ja rohdoksissa, joihin toukka kaivaa käytäviä. Aikuinen kuoriainen kuoriutuu tuotteesta nuppineulanpään kokoisen, pyöreän reiän kautta aivan kuin tupajumi puusta. Sen jälkiä näkee usein vanhoissa tapeteissa ja kirjojen kansissa, joiden liimana on käytetty jauholiisteriä. Vioitus erottuu tupajumin vioituksesta siinä,etteivät liisterissä olevat käytävät ulotu puuhun. Leipäkuoriaisen vioitusta havaitaan joskus myös kotiseutumuseoissa esillä olevissa pettuleivissä. Leipäkuoriainen ei kehity kuivissa keskuslämmityshuoneissa. Sen kehitys on suhteellisen hidasta ja lakkaa alle 17 C asteen. Aikuiset kuoriaiset parveilevat huoneissa hakeutuen ikkunoille.


Torjuntakeinot

Jos parveilevia leipäkuoriaisia havaitsee ikkunalaudoilla, on haettava niiden alkulähde. Se saattaa olla jokin mauste-erä, joka hävitetään tai pakastetaan 1 viikko -25-20 C asteen lämpötilassa. Leipomoista tai muista tiloista leipäkuoriaiset hävitetään yleensä puhdistusten yhteydessä, joten varsin harvoin on tarpeellista käyttää kemiallisia keinoja leipäkuoriaisten torjuntaan.


Lisätiedot

Lasse Jansson, Bengt Lindqvist, Irmeli Markkula. Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry. ISBN: 952-5272-61-3.

Anon. 2005. Rohmut ja riesat -tuhohyönteisten tunnistusopas. Suomen museoliiton julkaisuja 55:1-138. ISBN 951-9426-32-9.


Kuvaustekstin laatijat

Irmeli Markkula (MTT), Bengt Lindqvist (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: leipäkuoriainen
Tieteellinen nimi: Stegobium paniceum
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

Havaintokartta