PapupiilokasVieraslaji

Acanthoscelides obtectus

Yleiskuvaus

Papupiilokkaan toukat syövät sekä kasvavia että varastoituja papuja. Papupiilokasta kulkeutuu maahan silloin tällöin tuontipapujen mukana.

Papupiilokas on  3-4 milliä pitkä, harmaanruskea, pyöreähkö kuoriainen, jonka peitinsiivissä on vaaleita ja tummia kirjailuja. Toukka on valkea, pyöreä ja jalaton.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Papupiilokas on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta, josta se sitten kulkeutui papujen ja herneiden mukana muualle. Tavattu Suomessa ensimmäisen kerran v. 1927 Helsingissä Keski-Euroopasta tulleesta papulähetyksestä.


Haitat

Naaraat munivat pitkulaisia munia papujen ja herneiden sisään, jolloin kuoriutuvat toukat voivat syödä kokonaiset pavut ontoiksi. Haitat syntyvät papujen syönnin ja saastumisen seurauksena. Papupiilokas pystyy käyttämään hyväkseen myös kuivattuja papuja.


Torjuntakeinot

Saastuneet pavut poistetaan ja varastotilat puhdistetaan. Varastosäilytys alle +16 asteen lämpötilassa estää papupiilokasta kehittymästä.


Lisätiedot

Lasse Jansson, Bengt Lindqvist, Irmeli Markkula: Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseura ry. ISBN: 952-5272-61-3.

Anon. 2005. Rohmut ja riesat -tuhohyönteisten tunnistusopas. Suomen museoliiton julkaisuja 55:1-138. ISBN 951-9426-32-9.


Kuvaustekstin laatijat

Irmeli Markkula (MTT), Bengt Lindqvist (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: papupiilokas
Tieteellinen nimi: Acanthoscelides obtectus
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

  • Laatutuhooja
Havaintokartta