Valkoperuna-ankeroinenVieraslaji

Globodera pallida

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja


Yleiskuvaus

Valkoperuna-ankeroinen (Globodera pallida) on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Peruna-ankeroiset elävät perunan juuristossa. Jos perunaa viljellään pitkään samalla paikalla ja kasvustossa on peruna-ankeroisia, ankeroisten vioitus näkyy vuosi vuodelta laajenevina kitukasvuisina laikkuina.


Tunnistaminen

Valkoperuna-ankeroinen on mikroskooppisen pieni, eikä sitä voi erottaa esim. keltaperuna-ankeroisesta ilman laboratoriotestiä. Valkoperuna-ankeroisen muodostamat kystat ovat läpimitaltaan 1mm ja ne voidaan erottaa perunan juurien pinnalta heinä-elokuussa valkoisina pullistumina.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Valkoperuna-ankeroinen on lähtöisin Andeilta Etelä-Amerikasta, mistä se on perunan viljelyn myötä levinnyt kaikkiin maanosiin. Suomessa valkoperuna-ankeroinen ei ole levinnyt yhtä laajalle kuin keltaperuna-ankeroinen.


Haitat

Juurten sisällä eläessään valkoperuna-ankeroinen käyttää perunan juurten solujen sisältöä ravintonaan, jolloin veden ja ravinteiden kulku estyy. Kasvit jäävät pieniksi, kärsivät veden puutteesta ja kellastuvat. Perunan juuret jäävät lyhyiksi ja haaroittuvat voimakkaasti. Mukuloita tulee vähän ja ne jäävät pienikokoisiksi. Kasvustossa valkoperuna-ankeroissaastunta näkyy vuosittain laajenevina heikkokasvuisina laikkuina.


Torjuntakeinot

Valkoperuna-ankeroisen suhteen Suomi on suoja-aluetta Euroopan Unionissa, ja suoja-alueella taudin leviäminen on estettävä ja esiintymät on torjuttava. Maahantuonnille on asetettu erilaisia rajoituksia leviämisen estämiseksi. EU:n alueelta tuotavilla siemenperunaerillä on oltava PZ-merkintä kasvipassi-vakuustodistuksessa. Siemenperunan tuotannossa ei saa esiintyä valkoperuna-ankeroisia.

Koska valkoperuna-ankeroinen on karanteenituhooja, viranomaiset määräävät sille hävittämistoimenpiteet. Toimenpiteitä ovat esimerkiksi saastuneiden mukuloiden hävittäminen, viljelyrajoitukset ja hyvä viljelyhygienia. Peruna-ankeroisten leviämisen estämiseksi käytetään testattua ja sertifioitua siemenperunaa.


Mitä minä voin tehdä?

Valkoperuna-ankeroishavainnoista tai epäilystä on ilmoitettava Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi


Kuvaustekstin laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: valkoperuna-ankeroinen
Tieteellinen nimi: Globodera pallida
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

  • Karanteenituhooja
Havaintokartta