TaimietanaVieraslaji

Lehmannia valentiana

Yleiskuvaus

Aikuinen taimietana on noin 6 cm pitkä. Väri vaihtelee harmaasta keltaisenruskeaan. Sen selässä ja kyljissä kulkee pitkittäissuunnassa tummempia raitoja. Hengitysaukko sijaitsee kilven takaosassa. Taimietanan erittämä lima on väritöntä ja vetistä. 


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Taimietana on alkujaan lähtöisin Pyreneiltä, josta se on hiljalleen levinnyt eri puolille Eurooppaa (ensin kasvihuoneisiin, mutta nykyään sitä tavataan myös puutarhoista ja taimitarhoista) sekä eri puolille maailmaa.


Levinneisyys Suomessa

Taimietana on saapunut Suomeen 1960-luvulla. Suomessa taimietanaa tavataan ainoastaan kasvihuoneista. Se ei selviydy ainakaan toistaiseksi ulkona Suomen talvessa. Varmoja havaintoja taimietanasta on ainakin Helsingistä, Turusta ja Vaasasta.


Haitat

Taimietana saattaa aiheuttaa huomattavaa tuhoa kasvihuoneissa. Se voi syödä kasvien lehtiä, kukkia ja hedelmiä ja voi myös vioittaa kasvien juuria.


Torjuntakeinot

Taimietanoiden havaitseminen päiväsaikaan voi olla hankalaa, koska ne kaivautuvat päiväksi multaan. Kaikki yksilöt, jotka havaitaan, kerätään pois ja lopetetaanmahdollisimman nopeasti.

Tehokkaita lopetustapoja ovat etanan pään leikkaaminen saksilla sarvien välistä pitkittäin, jolloin pään hermorengas menee poikki tai etanan pään murskaaminen riittävällä voimalla esim. kivellä kovalla alustalla niin, että isku on mahdollisimman tehokas.  Suositeltava tapa on myös etanan tainnutus miedossa (5 %) ja lopetus vahvassa alkoholiliuoksessa. Etanoita voi lopettaa myös rapujen tapaan pudottamalla ne yksitellen kiehuvaan veteen, jolloin veden tulee kiehua voimakkaasti koko ajan. Etanan voi tappaa myös nopeasti pakastamalla. Etanoiden lopettamiseen ei ole tule käyttää etikkaliuosta tai muita heikosti tehoavia myrkkyjä. Niitä ei myöskään saa haudata elävältä, eikä leikata poikittain, sillä silloin etupää voi jäädä henkiin. Kuolleet etanat on syytä toimittaa hyvin pakattuna sekajätteen mukana poltettavaksi.

Etanoiden torjuntaan pelto- ja puutarhakasveilta viljelysmailla, puutarhassa ja kasvihuoneessa on saatavilla rautafosfaattivalmisteita ja biologisia sukkulamatovalmisteita. Osa valmisteista on sallittuja myös kuluttajakäyttöön.


Lisääntyminen

Tämäkin etanalaji on kaksineuvoinen eli parittelun jälkeen molemmat yksilöt voivat tuottaa munia ja munivat keskimäärin 60 munaa kerralla.


Lisätiedot

Terrestrial Mollusc Tool: Lehmannia valentiana (three-band gardenslug, greenhouse slug)

Wikipedia: Taimietana, Valentinsnigel, Ambigolimax valentianus (en)


Kuvaustekstin laatijat

Bengt Lindqvist (Luke) 2017

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: taimietana
Tieteellinen nimi: Lehmannia valentiana
Vakiintuneisuus: Tuntematon

Havaintokartta