Juurikasankeroinen (valkojuurikasankeroinen)Vieraslaji

Heterodera schachtii

Yleiskuvaus

Valkojuurikasankeroinen (Heterodera schachtii)

Juurikasankeroinen on sukkulamato, joka vioittaa juurikasta. Keväällä toukat tunkeutuvat juurikkaan juuriin ja ankeroinen ottaa ravintonsa juuresta. Ankeroinen leviää maa-aineksen mukana.


Tunnistaminen

Ensimmäiset oireet juurikasankeroisen vioittamassa juurikaskasvustossa ovat pysähtynyt kasvu, kellastuneet lehdet ja herkästi kuivuudessa nuukahtava kasvusto. Kun ensimmäinen sukupolvi on kehittynyt, voidaan kystat (naarasankeroinen) havaita paljain silmin juurikkaan juurissa valkoisina sitruunanmuotoisina ”hiekanjyväsinä” (läpimitta noin 0.5 mm). Kystat sisältävät munia ja kehittyviä toukkia. Irrottuaan juuresta kystat muuttuvat tumman ruskeiksi ja jäävät maahan lepoasteena.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Juurikasankeroinen on maailmanlaajuisesti levinnyt sokerijuurikkaan tuholainen. Suomen juurikaspelloilta on löydetty kahta kystoja muodostavaa juurikasankeroistyyppiä. Valkojuurikasankeroinen (Heterodera schachtii) on yleisin, ja keltajuurikasankeroista (Heterodera betae) esiintyy hyvin vähän. Suomessa valkojuurikasankeroinen on levinnyt juurikkaan viljelyalueille.


Haitat

Juurikasankeroinen vioittaa juurikasta, jonka seurauksena juurikassato alenee. Juuressa ankeroinen tukkii juurten johtojänteitä ja juurikas muodostaa uusia juurihaaroja vioittuneiden tilalle. Juuristosta tulee pieni, mutta runsaasti haaroittunut. Jos ankeroisen määrä on suuri, kasvusto jää aukkoiseksi ja juurikkaat jäävät pienikokoisiksi. Lievästi ankeroisen vioittama kasvusto kasvaa lähes normaalisti, mutta kasvit kärsivät kuivina kasvukausina vedenpuutteesta ja nuutuvat helposti.


Torjuntakeinot

Ankeroistasoa maassa voidaan vähentää ja pitää alhaisena viljelykierrolla. Kierrossa viljellään vain kasveja, jotka eivät ole ankeroisen isäntäkasveja kuten viljat. Ankeroista kestävien öljyretikka ja valkosinappi lajikkeiden ns. saneerauskasvien käyttöä suositellaan. Ankeroispelloille suositellaan lisäksi sietävien juurikaslajikkeiden käyttöä. Ne eivät kuitenkaan vähennä ankeroisen määrää maassa, mutta ne kasvavat tavallista lajiketta paremmin ankeroispellolla. Saastuneen maa-aineksen kulkeutuminen puhtaille viljelyalueille on minimoitava.


Lisätiedot

CABI Invasive Species Compendium: Heterodera schachtii

HYPPZ on line : Heterodera schachtii

Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus: Juurikasankeroinen (Heterodera schachtii)


Kuvaustekstin laatijat

Marja Turakainen (Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus SjT) 2017

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: juurikasankeroinen
Tieteellinen nimi: Heterodera schachtii
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta