Perunan cercospora-lehtilaikkuVieraslaji

Cercospora concors

Yleiskuvaus

Passalora concors-sienen (aiemmin Cercospora concors) aiheuttama keltalaikku on perunan lehtiä vaurioittava tauti, jota esiintyy satunnaisesti perunapelloilla. Taudin taloudellinen merkitys on toistaiseksi ollut vähäinen.


Tunnistaminen

Keltalaikku ilmenee ensin perunan alimmissa täysikasvuisissa lehdissä, joihin muodostuu miltei huomaamattomia kellertäviä jokseenkin pyöreitä laikkuja, joiden halkaisija on muutama millimetri. Taudin edetessä laikut muuttuvat tummanruskeiksi ja lehden alapinnalla laikun kohdalla kasvaa vaaleaa huopamaista sienirihmastoa. Sienikasvusto on usein haalean violetin sävyistä väriltään. Taudin edetessä lehdet kellastuvat ja lopulta ruskistuvat ja kuivuvat. Tauti voi toisinaan vaurioittaa pahasti perunan alimpia lehtiä, mutta leviää harvoin ylälehtiin asti.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Taudinaiheuttaja on kuvattu ensimmäisen kerran perunan lehdistä Saksassa 1855 nimellä Fusisporium concors. Suomessa tautia on esiintynyt ainakin 1900-luvun alkuvuosista lähtien Etelä-Suomessa joinakin kesinä hyvin runsaana. Taudin levinneisyyttä ei tiettävästi ole koskaan kartoitettu Suomessa. Keltalaikkuun ei ole kiinnitetty erityistä huomiota, koska se ilmaantuu kasvustoihin samoihin aikoihin kuin perunarutto ja todennäköisesti sekoitetaan perunaruton oireisiin. 2000-luvullakin tautia on löytynyt muutamina vuosina perunapelloilta varsin yleisesti.


Haitat

Lehtilaikut vähentävät yhteyttävää lehtialaa. Keltalaikusta koituvat haitat ovat yleensä melko vähäisiä, mutta yksittäistapauksissa perunan alalehtien nopea tuhoutuminen voi alentaa mukulasadon määrää.


Torjuntakeinot

Keltalaikun erillinen torjunta ei yleensä ole tarpeen, koska se tulee torjutuksi perunaruton- ja lehtipoltteentorjunnan yhteydessä.


Kuvaustekstin laatijat

Asko Hannukkala (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: perunan cercospora-lehtilaikku
Tieteellinen nimi: Cercospora concors
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta