Ruskovyökariste (männyn ruskoneulaskariste)Vieraslaji

Mycosphaerella dearnessii

Vieraslajiluokittelusta

Laatutuhooja istutettavaksi tarkoitetuilla kasveilla


Yleiskuvaus

Mäntyjä Suomessa vaivaavien lukuisien neulaskaristetautien joukkoon saattaa piankin tulla vielä yksi lisää, sillä Keski-Euroopassa, Amerikassa, Aasiassa ja Afrikassa monia mäntylajeja vaivaavaa männyn ruskoneulaskaristetta (Mycosphaerella dearnessii) on todettu Virossa ja Ruotsissa viime vuonna (2008). Se on Suomessa hiljattain löydetyn punavyökaristeen sukulainen, mutta aiheuttaa neulasissa punaisten vöiden sijaan tumman ruskeita pilkkuja, laikkuja ja vöitä.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Alunperin männyn ruskoneulaskariste lienee kotoisin Amerikasta ja sitä on havaittu Euroopassa vasta 1970-luvulta lähtien, ei kuitenkaan vielä Suomessa.


Haitat

Lievissä tautitapauksissa vanhemmat neulaset ruskettuvat ja putoavat, mutta taudin voimistuessa tauti tappaa myös uudet neulaset. Pahimmillaan oksat ja taimet voivat kuolla. Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestön (EPPO) mukaan ruskovyökariste on vaarallisempi kuin punavyökariste.


Torjuntakeinot

Kotimaisen taimituotannon tukeminen ja kotimaista alkuperää olevien kasvien suosiminen ovat tehokkaita tapoja estää vieraslajien pääsy maahan. Varsinkin koristekasvikaupassa on riski saada ulkomailla tuotettujen taimien mukana uusia tauteja tai rikkakasveja.


Mitä minä voin tehdä?

Käytä kotimaisia männyn alkuperiä uudistaessasi metsää tai istuttaessasi koristepuita.


Lisätiedot


Kuvaustekstin laatijat

Antti Pouttu (Luke) 2015, linkit päivitetty 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: ruskovyökariste
Tieteellinen nimi: Mycosphaerella dearnessii
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

  • Laatutuhooja
Havaintokartta