OmenanhärmäVieraslaji

Podosphaera leucotricha

Yleiskuvaus

Omenan härmä on maailmanlaajuisesti hyvin haitallinen omenapuiden tauti. Omenan ohella tautia esiintyy päärynällä. Suomessa omenan härmää voi esiintyä loppukesällä Ahvenanmaalla ja satunnaisemmin Lounais- ja Etelä-Suomessa, mutta taudista koituu harvoin merkittävää haittaa. Taudinaiheuttaja ei kestä talven kovia pakkasia. Taudin alkutartunta on tavallisesti peräisin Suomen eteläpuolella sijaitsevilta omenatarhoilta, joilta tautia levittävät itiöt kulkeutuvat tuulten mukana. Mikäli talvet muuttuvat yhä leudommiksi omenan härmän edellytykset talvehtia paranevat ja taudista voi tulla Suomessakin haitallinen.


Tunnistaminen

Suomessa omenan härmää esiintyy tavallisesti nuorissa omenapuun lehdissä ja versoissa. Lehdet jäävät kapeiksi, käpristyvät ja kovettuvat. Lehtien ja sairaiden versojen pinnalla näkyy vaalea härmäsienen kasvustoa ja versojen kasvu pysähtyy. Lämpimämmillä seuduilla härmä voi vioittaa pahasti omenan kukintoja ja estää hedelmien kehityksen. Täysikasvuisissa hedelmissä härmä voi aiheuttaa verkkomaista rosoisuutta hedelmien kuoressa, mikä pilaa niiden ulkonäköä.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Taudinaiheuttaja on kuvattu ensimmäisen kerran Australiassa 1887 ja 1880-luvun lopulta alkaen se on aiheuttanut tuhoja Pohjois-Amerikan omenapuutarhoissa. Eurooppaan tauti on levinnyt ilmeisesti omenapuiden taimien mukana 1890-luvulla ja sitä pidetään edelleen yhtenä pahimmista omenantuotannon tautiongelmista. Suomesta omenanhärmä on löydetty ensimmäisen kerran kesällä 1923 Porin seudulta ja 1920-luvun lopulla taudista pelättiin muodostuvan uhka omenantuotannolle. Toistaiseksi taudin taloudellinen merkitys on jäänyt pieneksi, vaikka sitä esiintyykin yleisesti Ahvenanmaan, Lounais- ja Etelä-Suomen omenatarhoissa. Ilmaston lämmetessä omenan härmästä koituvat ongelmat saattavat kasvaa.


Haitat

Härmä voi alentaa merkittävästi satoa tuhoamalla omenan kukintoja ja heikentämällä kasvien yhteyttämiskykyä. Lisäksi härmä rumentaa hedelmien ulkonäköä.


Torjuntakeinot

Omenan härmää voidaan torjua parhaiten viljelemällä härmää kestäviä omenalajikkeita. Ammattiviljelyssä tauti voidaan torjua fungisidiruiskutuksin, mutta Suomessa tähän ei ole yleensä tarvetta.


Mitä minä voin tehdä?

Omenan härmä ei ole kasvinterveyden suojelemisesta annetun lain (702/2003) tarkoittama vaarallinen kasvitauti, joten sen esiintymisestä ei ole ilmoitusvelvollisuutta.

Kuvaustekstin laatijat

Asko Hannukkala (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: omenanhärmä
Tieteellinen nimi: Podosphaera leucotricha
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta