OhranviirutautiVieraslaji

Pyrenophora graminea

Yleiskuvaus

Viirutauti (syn. ohranviirutauti) on ohran siemenlevintäinen tauti, jolle on tunnusomaista viiruiset lehdet ja jonka seurauksena kasvit jäävät kitukasvuisiksi. Viirutautia esiintyy koko ohranviljelyalueella


Tunnistaminen

Viirutaudin oireet ovat vaaleat tai kellertävät lehtisuonten väliset viirut lehdissä ohran korrenkasvuvaiheessa. Oireita esiintyy kolmannesta kasvulehdestä eteenpäin Myöhemmin viirut muuttuvat ruskeiksi ja lehdet liuskoittuvat. Tähkä jää osittain lehtitupen sisään ja tähkään ei muodostu jyviä. Viirutautiset kasviyksilöt jäävät terveitä pienemmiksi.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Viirutauti säilyy sienirihmastona jyvän pinnalla ja leviää siitä kasvin kasvaessa koko kasviin. Se leviää kasviin parhaiten viileässä maassa, kosteissa tai kuivissa olosuhteissa. Sienen itiöt kehittyvät sairaan kasvin lehdillä ja kulkeutuvat tuulen mukana terveisiin tähkiin tartuttaen uudet kehittyvät siemenet.


Haitat

Saastuneessa siemenerässä viirutauti aiheuttaa satotappioita ja leviää myös uuteen satoon. Sieni talvehtii siemenen pinnalla tai kuoren alla ja tartuttaa näin koko kasvin.


Torjuntakeinot

Käytä viljelyssä vain tervettä kylvösiementä. Viirutauti leviää kylvösiemenen mukana ja siemenen peittaus on ainoa torjuntakeino.


Mitä minä voin tehdä?

Lisätietoa kasvukaudella saat Luken Maatalousinfon kasvinterveyden ajankohtaistiedotteista.


Kuvaustekstin laatijat

Kalle Ohralahti (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: ohranviirutauti
Tieteellinen nimi: Pyrenophora graminea
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta