PistelaikkuVieraslaji

Pyrenophora tritici-repentis

Yleiskuvaus

Pistelaikku on yleisimpiä kevätvehnän kasvitauteja ja sitä esiintyy myös syysvehnällä ja rukiilla koko maassa. Pistelaikku yleistyy helposti vehnän monokulttuurissa ja hyvä viljelykierto auttaa torjumaan sitä ja myös muita vehnän kasvitauteja.


Tunnistaminen

Pistelaikku aiheuttaa lehdille aluksi pieniä (1–2 mm) rusehtavia silmämäisiä laikkuja, joiden keskellä on selvä musta piste. Laikun ympärillä lehti muuttuu kellertäväksi. Myöhemmin laikut yhdistyvät ja peittävät koko lehden pinnan. Oireet muistuttavat vehnän ruskolaikkua, varsinkin jos pistelaikulle ominainen musta piste häviää.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Pistelaikkua esiintyy yleisesti Suomessa koko vehnänviljelyalueella. Tartuntalähde on yleensä maahan jäänyt kasvijäte, joten pistelaikku leviää hyvin suorakylvössä ja kevytmuokkauksessa, jos vehnää viljellään vehnän jälkeen.


Haitat

Torjumattomana pistelaikku aiheuttaa suuria satotappioita vehnällä ja heikentää sadon laatua.


Torjuntakeinot

Pistelaikku leviää kylvösiemenen mukana, joten sitä voidaan torjua peittaamalla. Kasvijätteen muokkaaminen maahan vähentää pistelaikun määrää pellolla. Tautipaineen voimakkuuden mukaan voidaan tehdä yksi tai kaksi torjuntakäsittelyä pensomisen ja tähkälletulon välillä. Käytä siis tervettä kylvösiementä ja riittävää viljelykiertoa viljellessäsi vehnää.


Mitä minä voin tehdä?

Lisätietoa kasvukaudella saat Luken Maatalousinfon kasvinterveyden ajankohtaistiedotteista.


Kuvaustekstin laatijat

Kalle Ohralahti (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: pistelaikku
Tieteellinen nimi: Pyrenophora tritici-repentis
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta