Perunaseitti (tyvilaikku)Vieraslaji

Rhizoctonia solani, AG3

Yleiskuvaus

Perunaseitti on saanut nimensä perunanvarsien tyville kosteissa oloissa muodostuvasta lähes valkeasta seittimäisestä homekasvustosta. Homekasvusto on varren pinnalla ja perunalle sinänsä harmiton. Haitallinen vioitus ilmenee ruskeina kuoliolaikkuina perunan maanalaisissa osissa kuten iduissa, versojen tyvissä ja rönsyissä. Tätä vioitustyyppiä kutsutaan versolaikuksi.

Perunan tuleentuessa taudinaiheuttaja muodostaa seittiruveksi kutsuttuja rihmastopahkoja mukuloiden pinnalle sekä muihin maanalaisiin kasvinosiin. Seittirupipahkoja jää kasvinjätteissä peltoon, missä ne säilyvät tartutuskykyisinä vähintään pari vuotta. Perunaseitti leviää siemenperunoiden pinnalla olevista sekä maassa säilyneistä seittirupipahkoista.

Perunaseitin aiheuttaja kuuluu sieniryhmään Rhizoctonia solani J.G. Kühn, joka pystyy vioittamaan monia erilaisia kasvilajeja. Rhizoctonia solani -laji on jaettu 14:ään niin sanottuun anastomointiryhmään (AG). Yleisin perunaa vioittava R. solani kuuluu ryhmään AG-3. Muihin AG-ryhmiin kuuluvia R. solani -kantoja pidetään perunalle melko haitattomina. Perunan R. solani puolestaan on melko haitaton useimmille muille kasveille kuin peruna.


Tunnistaminen

Perunaseittisieni infektoi nuoria lehtivihreättömiä kasvinosia. Ruskeita tautilaikkuja voi kehittyä ituihin jo idätysvaiheessa, jos ilman kosteus on niin korkea, että perunan juuret lähtevät kasvamaan. Kärjestään vioittuneet idut kasvattavat sivuhaaroja. Joskus idun kärki ehtii kuolla useamman kerran ennen perunan taimettumista. Sen seurauksena pintaan tulo viivästyy ja taimisto näyttää epätasaiselta ja aukkoiselta.

Seitti vaurioittaa myös juuria, rönsyjä ja kehittyviä mukuloita, joihin muodostuu karheaa kuorirosoa ja mukula voi jäädä vioituskohdasta kuopalle. Vioittuneissa rönsyissä mukulat kehittyvät tiiviiksi ryppääksi lähelle varren tyveä. Kasvaessaan mukulat työntyvät maanpinnalle ja vihertyvät auringonvalossa tai kasvavat toisiaan vasten epämuotoisiksi. Mukuloiden väliin jäävät juuret ja rönsyt muovaavat niihin uurteita. Keskikesällä seitti pääsee mukulan sisään enää vain korkkihuokosten kautta, joiden alle muodostuu matalahkoja kuoppia.

Tuleentuneiden mukuloiden pinnalla on nähtävissä helposti irtoavia litteähköjä tummanruskeita rihmastopahkoja eli seittirupea.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Perunaseittiä on oirekuvausten perusteella esiintynyt eri puolilla Eurooppaa ainakin 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Suomesta oirekuvauksia on vuodelta 1911 alkaen, ja 1930-luvulta lähtien perunaseittiä tiedetään esiintyneen yleisesti. Nykyisin perunaseitin aiheuttajasieni on yleinen viljelymaissa.


Haitat

Seittivioitus heikentää monin eri tavoin perunan ulkonäköä ja käyttölaatua. Vähäinenkin vioitus vaikuttaa haitallisesti sadon kokojakaumaan. Voimakas vioitus aiheuttaa laatuvikojen lisäksi merkittäviä määrällisiä satotappioita.


Torjuntakeinot

Perunaseitin torjunta perustuu terveen siemenperunan käyttöön ja kasvinvuorotukseen, jossa perunaa viljellään samassa paikassa korkeintaan kerran neljässä vuodessa. Perunan idätys, istutus lämmenneeseen maahan ynnä muut taimettumista ja alkukehitystä edistävät toimet lyhentävät aikaa, jolloin peruna on altis versolaikun tuhoille.

Ammattimaisessa perunantuotannossa siemenlevintäistä taudinaiheuttajaa voidaan torjua suhteellisen tehokkaasti peittaamalla siemenperunat tarkoitukseen hyväksytyllä torjunta-aineella. Maasta tulevaan tartuntaan peittausaineet tehoavat heikosti. Siemenperunan korjuu on hyvä aloittaa perunan tuleentumisvaiheessa heti, kun kuori kestää noston. Siten mukuloiden pinnalle ei ehdi muodostua isoja seittirupipahkoja, joihin peittausaineet tunkeutuvat huonosti.


Mitä minä voin tehdä?

Perunaseitti ei ole kasvinterveyden suojelemisesta annetun lain (702/2003) tarkoittama vaarallinen kasvitauti, joten sen esiintymisestä ei ole ilmoitusvelvollisuutta.


Kuvaustekstin laatijat

Anne Rahkonen ja Asko Hannukkala (Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: perunaseitti
Tieteellinen nimi: Rhizoctonia solani, AG3
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta