KontukimalainenVieraslaji

Bombus terrestris

Yleiskuvaus

Kontukimalainen (Bombus terrestris) on kaupallisesti tärkeä kukkivien viljelykasvien pölyttäjä, jota käytetään Suomessa etenkin tomaattien pölytyksessä. Avomaalla kontukimalaista käytetään muun muassa mansikalla ja vadelmalla. Kontukimalainen on levinnyt myös luontaisesti Suomeen ja sitä on tavattu Etelä-rannikolla. Luontainen kontukimalaiskanta on väritykseltään hieman tummempi kuin kasvatettu. Ruokavirasto on hyväksynyt kontukimalaisen käytön viljelykasvien pölytyksessä.


Tunnistaminen

Kontukimalainen muistuttaa Suomessa luonnonvaraisesti esiintyvää mantukimalaista (Bombus lucorum). Kontukimalaisen etuselkä ja takatakaruumiin toinen selkäkilpi ovat tummankeltaisia. Neljäs ja viides selkäkilpi ovat yleensä valkeita, joskus rusehtavia.

Vertaile kontukimalaista mantukimalaiseen vieraslajien tunnistamista käsittelevässä pinkassa Pinkka-verkko-oppimisympäristössä.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Kontukimalainen esiintyy luontaisesti Keski- ja Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Madeiralla ja Kanariansaarilla. Laji on levinnyt ympäri Eurooppaa Helsingin korkeudelle asti.


Haitat

Kontukimalaisen aiheuttamia vaikutuksia Suomen luontaisille kimalaislajeille ei tunneta. Kasvihuoneissa käytettyjen kontukimalaisten leviämistä luontoon selvitetään. Kimalaistuotteiden valmistajat ohjeistavat viljelijöitä tuhoamaan pesät pölytyskäytön jälkeen, jolloin ohjeiden mukaan toimittaessa kimalaiset eivät pääse leviämään ympäristöön kasvihuoneista. Avomaakäytössä kuhnurit pääsevät lentämään pesästä pois, jolloin mahdollista risteytymistä luontaisten kontukimalaisten kanssa saattaa tapahtua.


Kuvaustekstin laatijat

Ruokavirasto

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: kontukimalainen
Tieteellinen nimi: Bombus terrestris
Vakiintuneisuus: Vakiintunut

Havaintokartta