Coloradoa rufomaculata

Yleiskuvaus

Coloradoa rufomaculata-lajin kirvat vioittava mykerökukkaiskasveja.


Tunnistaminen

Siivettömät kirvat ovat 1,5 mm pitkiä, vaalean vihreitä, ja niiden pinnassa on keltaisia pisiteitä pienten, pullomaisten tai kärjestään levenevien sukasten päissä. Kärjen läheltä symmetrisesti paksuuntuneiden selkäputkien tummuus vaihtelee. Ne voivat olla kokonaan tummat tai vain kärjestään tummenevat. Tämän lajin kirvoilla on erikoinen tapa asettua hammaslaitaisten lehtien loviin. Naaraat, jotka synnyttävät eläviä nymfejä, talvehtivat. Pohjoisemmilla alueilla talvehtiminen on mahdollista vain kasvihuoneissa.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Laji on laajalle levinnyt Euroopassa, Pohjois-Amerikassa, Itä-Aasiassa, Japanissa, Afrikassa ja Lähi-idässä. Lajista on tehty havainnot Suomessa ainakin vuosina 1946 ja 1947.


Haitat

Laji käyttää ravinnokseen krysanteemeja ja pallokrysanteemeja (Dendranthema, Chrysanthemum indicum) ja kruunusuvikakkaroita (Glebionis coronaria), sekä satunnaisesti myös muita mykerökukkaisia kuten tuoksukkeja (Ambrosia), marunoita (Artemisia), nystytähtiä (Sigesbeckia) ja pietaryrtttejä (Tanacetum).


Torjuntakeinot

Lajille tunnetaan luontaisia vihollisia sekä leppäpirkkojen että vainopistiäisten heimoista. Muuten torjunnasta oli varsin vähän tietoa saatavilla.


Mitä minä voin tehdä?

Lienee mahdollista, että laji päätyisi kotiin ulkomailla viljeltyjen mykerökukkaisten leikko- tai ruukkukukkien esim. krysanteemien mukana. Helpointa on hävittää saastunut kasvi pakastamalla.


Kuvaustekstin laatijat

Anne Nissinen (Luke) 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi:
Tieteellinen nimi: Coloradoa rufomaculata
Vakiintuneisuus: Ei esiinny Suomessa

Havaintokartta