Liothrips vaneeckei

Yleiskuvaus

Liothrips vaneeckei (Lily bulb thrips) on ripsiäislaji, joka elää liljakasvien sipuleissa ja orkideoiden juurakoissa.  Lajin alkuperä ei ole tiedossa, mutta se on mahdollisesti peräisin Aasiasta. Lajia esiintyy mm. Italiassa ja Englannissa. Laji on löydetty kerran liljapenkistä Etelä-Suomesta.


Tunnistaminen

Molemmat sukupuolet ovat siivellisiä, ja samannäköisiä. Naaras (2,65 mm) on koirasta hiukan suurempi. Ruumis ja jalat ovat muuten ruskeat, mutta nilkat ja etusääret ovat keltaiset. Tuntosarvien 3. ja 4. jaoke ovat laajalti keltaiset. Muna on 0,5mm pitkä, sylinterimäinen, päistään pyöristynyt ja vaalean kellanruskea. Ensimmäisen asteen toukka on ensin keltainen, sitten punertava. Pää, tuntosarvien tyvi- ja kärkijaokejaoke, keskiruumiin kilvet ja takaruumiin kärki ovat tummat. Toisen asteen toukka on samannäköinen, mutta väriltään tummemman lohenpunainen.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Laji on kuvattu Hollannista v. 1915 kerätyistä yksilöistä. Alkuperää ei tunneta, mutta laji on mahdollisesti peräisin kaakkois-Aasiasta. Euroopasta havaintoja on tehty Itävallasta, Italiasta, Ranskasta, Belgiasta, Britanniasta ja Venäjältä. Laji on havaittu myös Japanista, Sri Lankasta, USA:sta, Australiasta ja Uudesta Seelannista. Laji on levinnyt kansainvälisen sipulikaupan mukana laajalle eri puolille maailmaa. Levinneisyystiedot kuitenkin vaihtelevat eri lähteissä, ehkä johtuen siitä, että osa havainnoista on julkaistu jo 1930-luvulla, eivätkä ne ole päätyneet uusimpiin tietokantoihin.


Haitat

L. vaneeckei -lajin isäntäkasveja ovat eri liljalajien sipulit, harvinaisempina orkideoiden tyvimukulat. Ripsiäinen on aiheuttanut satunnaisia tuhoja liljojen sipuleille pelloilla ja varastoissa USA:ssa, Euroopassa ja Australiassa. Ripsiäiset ruokailevat liljojen sipulien uloimpien suomujen alla, lähellä tyveä, ja aiheuttava ruosteenruskeita, lievästi kuopalle painuneita laikkuja sipulin suomuihin. Näiden laikkujen välistä löytyy munia. laikut ovat selvärajaisia, koska toukat ja aikuiset syövät rykelmissä. Rykelmissä on noin 50 yksilöä sekä aikuisia, toukkia että koteloita. Pahoin vioittuneiden sipulien uloimmat suomut kuivuvat, muuttuvat paperimaisiksi ja saattavat irrota. Asetuttuaan sipuliin ripsiäiset saattavat pysyä siinä hengissä useita vuosia. Mikäli sipuleissa ei ole muita tuholaisia, ne sietävät ripsiäisvioitusta hyvin. Englannissa laboratoriotutkimuksissa ripsiäiset tekivät jopa 7 sukupolvea vuodessa. Ne talvehtivat aikuisina tai toisen asteen toukkina. L. vaneeckei ei vioita lehtiä, joten saastunutta sipulia ei voi havaita kasvusto-oireiden perusteella. Leviäminen maassa on hyvin vähäistä, mutta jos sipulivarastossa lämpötila on yli 12°C ripsiäiset liikkuvat aktiivisesti.


Torjuntakeinot

L. vaneeckei on aiheuttanut tuhoja Hollannissa liljojen sipuleille. Tuhoja on torjuttu käyttämällä torjunta-ainetta upotuskäsittelynä sipuleille. Torjunnasta on hyvin vähän ajantasaista tietoja saatavilla.


Mitä minä voin tehdä?

L. vaneeckei -ripsiäinen lienee mahdollista saada ulkomaisten liljakasvien sipulien mukana, mutta luultavasti se ei talvehdi Suomessa ulkolämpötiloissa. Varmaa tietoa lajin talvenkestävyydestä ei ole.


Lisätiedot

CABI: Liothrips vaneeckei http://www.cabi.org/isc/datasheet/115322

Malipatil ym 2012 First record of lily thrips,Liothrips vaneeckei Priesner, in Australia. Australian Journal of Entomology(2002) 41, 159–160. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1440-6055.2002.00277.x/pdf

Thrips of California -Liothrips vaneeckei http://keys.lucidcentral.org/keys/v3/thrips_of_california/identify-thrips/key/california-thysanoptera-2012/Media/Html/browse_species/Liothrips_vaneeckei.htm

Hordson, W.E.H. 1935.The Lily Thrips (Liothrips vaneeckei, Priesner). Bulletin of Entomological Research. 26: 469 – 474.


Kuvaustekstin laatijat

Anne Nissinen(Luke)

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi:
Tieteellinen nimi: Liothrips vaneeckei
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

Havaintokartta