KaunokilpikkäVieraslaji

Pseudococcus longispinus

Yleiskuvaus

Kaunokilpikkä on kasvihuoneissa ja sisätiloissa ruukkukasveilla tuholaisena esiintyvä villakilpikirva.


Tunnistaminen

Kaunokilpikkänaaraat ovat valkoisen vahan peittämiä hyönteisiä. Ne on  aikuisina  helppo tuntea peräpään vahapiikeistä, jotka ovat jopa 2-4 kertaa ruumiin pituiset, ja joka tapauksessa vähintään yhtä pitkät kuin ruumiin pituus. Ilman vahapiikkejä aikuinen naaras on 3-4 mm pitkä, kapean ovaalinmuotoinen. Naaraan ruumiin puolivälistä taaksepäin on usein erotettavissa pitkittäinen muuta vahapeitettä tummempi juova.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Kaunokilpikkä on lajina lähtöisin Australaasian-alueelta, mutta sen levinneisyys on nykyään kosmopoliittinen. Suomessa kaunokilpiköitä esiintyy pääasiassa kasvitieteellisissä puutarhoissa ja viherkasveilla.


Haitat

Kaunokilpikät imevät kasvinesteitä ja tuottavat mesikastetta, joka tahraa kasveja ja yhdessä siinä elävän nokisienen kanssa haittaavat yhteyttämistä. Kilpikirvat aiheuttavat kosmeettista haittaa ja kasvien kellastumista. Kaunokilpikän isäntäkasvivalikoima on hieman suppeampi kuin villakilpikällä.


Torjuntakeinot

Kilpikirvojen tarkkailu on syytä aloittaa heti kun viljelmälle tai kotiin tuodaan uusia kasveja. Kilpikirvoja voidaan torjua kemiallisesti, biologisesti ja mekaanisesti.  Mekaanisesti kilpikirvoja voi poistaa voimakkaalla vesisuihkulla, harjaamalla ja nyppimällä sekä hävittämällä pahiten saastuneista kasveja ja kasvinosia. 


Lisätiedot


Kuvaustekstin laatijat

Irene Vänninen ja Erja Huusela-Veistola (Luke) 2015

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: kaunokilpikkä
Tieteellinen nimi: Pseudococcus longispinus
Vakiintuneisuus: Ei esiinny luonnonvaraisena Suomessa

Havaintokartta