Perunan tumma rengasmätäVieraslaji

Ralstonia solanacearum

Vieraslajiluokittelusta

Karanteenituhooja


Yleiskuvaus

Perunan tumma rengasmätä (Ralstonia solanacearum) on kasvinterveyslainsäädännön tarkoittama karanteenituhooja. Se on perunan mukuloita pilaava bakteeritauti, jonka oireet muistuttavat vaaleanrengasmädän oireita. Taudin pilaamassa mukulassa johtojännekehä näkyy ruskeaksi värjäytyneenä. Tauti leviää kasteluveden välityksellä sekä piilevänä perunan mukuloissa.


Tunnistaminen

Taudin oireet näkyvät selvimmin varastoidussa perunassa keväällä, kun halkaistun perunan mukulan johtojännekehä erottuu ruskeana renkaana. Taudin edetessä johtojänteet ja niiden ympärys mätänevät ja mukulaan muodostuu tummareunaisia onteloita. Silmuista ja napapäästä saattaa pursuta mukulan pinnalle valkoista bakteerilimaa. Näissä kohdissa kuivuvaan limaan takertuu multaa.


Alkuperä ja yleislevinneisyys

Tumma rengasmätä on yleinen subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla ympäri maailman. Euroopassa sitä esiintyy eniten Välimeren maissa, varsinkin Egyptissä, mutta esiintymiä on tavattu pohjoisempanakin. Suomessa sitä ei ole tavattu.


Haitat

Tumma rengasmätä pilaa perunoiden mukulat.


Torjuntakeinot

Perunan tumma rengasmätä on kasvinterveyslainsäädännön mukaan karanteenituhooja. Jos sitä löydetään Suomesta, Ruokavirasto tai ELY-keskus määrää hävittämistoimet. Torjuntatoimenpiteenä ovat saastuneiden kasvustojen ja mukuloiden hävitys, viljelyrajoitukset, sertifioidun siemenperunan käyttö ja hyvä viljelyhygienia.


Mitä minä voin tehdä?

Tumman rengasmädän havainnoista tai epäilystä ilmoitetaan Ruokavirastoon (kasvinterveys@ruokavirasto.fi).


Kuvaustekstin laatijat

Ruokavirasto, linkit päivitetty 2020

Tarkastele lajia Laji.fi-sivustolla
Yleiskielinen nimi: perunan tumma rengasmätä
Tieteellinen nimi: Ralstonia solanacearum
Vakiintuneisuus: Tuntematon

  • Karanteenituhooja
Havaintokartta