Tomaatin kloroosivirus (ToCV)
Tomaatin kloroosiviruksella on tomaatin ja paprikan lisäksi useita isäntäkasveja, jotka kuuluvat koristekasveihin tai rikkaruohoihin. Etelänjauhiaisen ja Trialeurodes abutiloneus-jauhiaisen lisäksi virusta levittää meilläkin tavallinen ansarijauhiainen. Virus ei todennäköisesti ole siemenlevintäinen.
Saastuneen kasvin lehtiin alkaa tulla keltaisia laikkuja, jotka laajentuvat ja lopulta koko lehti kellastuu vihreitä lehtisuonia lukuun ottamatta. Lehtiin voi tulla myös ruskeita ja punertavia kuoliolaikkuja. Oireet näkyvät ensin alimmissa lehdissä, mutta taudin edetessä koko kasvi kellastuu. Hedelmissä ja kukissa ei näy oireita.
Tomaatin kloroosivirusta löytyy jokaisesta maanosasta. Euroopassa sitä on todettu lähinnä Välimeren maista.
Kasvin kellastuminen pienentää fotosynteettistä pinta-alaa, joka johtaa hedelmien koon pienentymiseen ja määrän vähenemiseen.
Virukseen ei ole muuta torjuntakeinoa kuin oireellisten kasvien poistaminen ja jauhiaisten torjunta. Kasvihuoneissa taudista voidaan päästä eroon hävittämällä koko kasvusto, mutta avomaalla se on vaikeampaa, koska virus säilyy rikkaruohoissa ja jauhiaisissa.
Älä vie koristekasveja vihannestuotantoon. Ilmoita tomaatin tuotannossa esiintyvistä virusoireista Ruokavirastoon (Kasvinterveys@ruokavirasto.fi).
EPPO (2005): Tomato chlorosis virus, EPPO Bulletin 35:439–441
Ruokavirasto - linkit päivitetty 2019