Kiinanmuntjakki (Muntiacus reevesi)
Kiinanmuntjakki
(Muntiacus reevesi)
Lajin vakiintuneisuus: Tuntematon
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Ilmoita havainto
(lomakkeet.luke.fi)
Havainnot
Ilmoita havainto(lomakkeet.luke.fi)
Taksonomia
- Eliökunta (Biota)
- Aitotumaiset (Eucarya)
- Eläimet (Animalia)
- Selkäjänteiset (Chordata)
- Selkärankaiset (Vertebrata)
- Nisäkkäät (Mammalia)
- Sorkkaeläimet (Artiodactyla)
- Hirvieläimet (Cervidae)
- Muntjakit (Muntiacinae)
- (Muntiacus)
Vieraslajiluokittelusta
Haitallinen vieraslaji (EU-luettelo)
Kiinanmuntjakki on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella. Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Vieraslajilla tarkoitetaan lajia, joka on levinnyt luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajit, jotka luontaisesti leviävät EU:n alueelle esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksena, ovat tulokaslajeja, eivätkä ne kuulu vieraslajisäädösten piiriin.
Luonnehdinta
Kiinanmuntjakki on Kiinan kaakkoisosassa ja Taiwanissa elävä pienikokoinen hirvieläin. Säkäkorkeus on puolisen metriä. Naaraat painavat 9-16 kiloa, urokset hiukan enemmän. Kiinanmuntjakilla on kesällä punaruskea turkki, talvella se muuttuu harmaammaksi.
Alkuperä ja levinneisyys
Alkuperä, istutukset, kannan kasvu ja levinneisyys Euroopassa
Kiinanmuntjakin alkuperäinen levinneisyysalue kattaa Kiinan kaakkoisosat ja Taiwanin ja eri alalaji esiintyy manneralueella kuin saarella. Lajia on tuotu Englantiin (missä sitä esiintyy edelleen) sekä Ranskaan (ei enää esiinny) (Grubb 2005). Lajia on mahdollisesti istutettu 1990-luvulla myös Hollantiin ja Belgiaan.
Englannissa kiinanmuntjakkia on sekä tarhakarkulaisena että tarkoituksella luontoon istutettuna. Lisääntyvä kanta on ollut luonnossa 1920-luvulta alkaen ja lajin levinneisyysalue on laajentunut keskimäärin 1 km/vuosi. Lisääntyvänkannan koon on arvioitu olevan vuonna 2004 jo noin 128 500 yksilöä. Kiinanmuntjakki on levittäytynyt koko eteläiseen Englantiin, ja aivan viime aikoina Etelä-Skotlantiin ja Irlantiin saakka. Tiheimmän kannan alueella kiinanmuntjakkien tiheys ylittää jopa 100 yksilöä/km2.
Leviämisreitit ja sopeutuminen Suomeen
Suomea lähimmät populaatiot ovat Englannissa, joten ei ole luultavaa, että laji leviäisi omin avuin maahamme. Todennäköisesti kiinanmuntjakki kestäisi ilmastoamme huonosti, mutta saattaisi leutoina talvina pärjätä ruokinnan varassa aivan eteläisimmässä Suomessa, koska laji on jo pystynyt Englannissa laajentamaan levinneisyyttään kylmemmille seuduille kuin alkuperäisellä esiintymisalueellaan (Etelä-Skotlantiin ja Irlantiin). Lajilla on todettu korkea kuolleisuus pitkien ja kylmien talvien yhteydessä.
Haitat
Haitat ja hyödyt
Taloudellisia vaikutuksia kiinanmuntjakki on aiheuttanut Englannissa syömällä viljaa ja tekemällä taimituhoja. Myös liikenneonnettomuuksia (autokolareita) on sattunut runsaasti. Kiinanmuntjakkia metsästetään runsaasti Englannissa, missä sitä pidetäänkin tärkeänä saalislajina muiden kaurislajien rinnalla.
Lajin haitallisista vaikutuksista korkeilla tiheyksillä on julkaistu liittyen mm. metsäkasvillisuuteen, taimiin ja tiettyjen lintulajien elinympäristöön. Kiinanmuntjakin on todettu kilpailevan Englannissa alkuperäisten kauriiden, kuten metsäkauris, kanssa ravinnosta ja elintilasta. Kiinanmuntjakin on epäily voivan toimia kantajana nautatuberkuloosille. Lajilla on suuri levittäytymispotentiaali, jota ilmaston lämpeneminen voimistaisi.
Torjunta
Tämä laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n tasolla, minkä johdosta lajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Omistajat saavat pitää EU:n luetteloon kuuluvat lemmikkieläimet niiden luonnolliseen kuolemaan saakka. Ehtona on, että eläintä on pidetty lemmikkinä jo ennen lajin ottamista luetteloon.
Torjunnassa tärkeintä on estää lajin pääsy luontoon muodostamaan lisääntyvää populaatiota. Kiinanmuntjakkia pyritään vähentämään metsästämällä.
Ilmoita muntjakkihavaintosi vieraslajinisäkkäiden ilmoituslomakkeella.
Mitä minä voin tehdä
Koska laji on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi, sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty.
Lisätiedot
- CABI: Muntiacus reevesi (Reeves' muntjac)
- GB non-native species secretariat: Reeves's Muntjac, Muntiacus reevesi
- Nisäkäsnimistötoimikunta: kiinanmuntjakki
Viitteet
-
Chapman, N.G. and Harris, S. 1991: Evidence that the seasonal antler cycle of adult Reeves' muntjac (Muntiacus reevesi) is not associated with reproductive quiescence. J. Reprod. Fert. 92: 361-369. http://www.reproduction-online.org/content/92/2/361.abstract
-
Timmins, J & Chan, B. 2016. Muntiacus reevesi. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T42191A22166608. Downloaded on 06 September 2016.
- Leasor, H., Chiang, P.J. & Pei, K.J-C. 2008. Muntiacus reevesi. The IUCN Red List of Threatened Species 2008: e.T42191A10659134. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T42191A10659134.en. Downloaded on 27 April 2016.
Kuvauksen laatijat
Katja Holmala (Luke) 2016; MMM 2019